Chips­mästare

 

Produktionen i Laholm

Hanna Åhsberg är vår platschef i Laholm och det är hon som har det övergripande ansvaret för vår produktionsanläggning.

På varje skift har vi en utsedd chipsmästare som som ser till att vi hela tiden levererar chips och snacks på en toppnivå. Chipsmästarna är med under hela resan – från det att potatisen anländer till färdig produkt. För att bli en bra chipsmästare krävs det att man gillar chips men även att man har ett stort intresse för produktion och livsmedel.

Tillverkning & Team

Varje skift leds av en chipsmästare/produktionsledare som ansvarar för hela tillverkningen under sitt pass. Varje chips ska smaka bra och därför är vi extra omsorgsfulla med detaljerna.

Här är de övergripande momenten i produktionen från prima potatis till ett färdigt Gårdschips:

  • Chipsmästarna är med under hela tillverkningsprocessen från det att potatisen anländer tills det blivit en färdig chipspåse.
  • Arbetet innebär till exempel att sköta friteringen, att kryddningen blir rätt, kontrollera chipsens utseende, att påsarna ser bra ut och att de smakar som ett Gårdschips ska smaka.
  • Chipsmästarna ser helt enkelt till att produktionen rullar på utan problem så att du får samma goda chips varje gång.
  • Chipspåsarna packas sedan i kartonger som färdigställs på lastpallar som sedan transporteras ut till våra kunder som till exempel kan vara både butiker och restauranger.

Hoppas det ska smaka!

”För mig är det viktigt att en positiv attityd genomsyrar hela verksamheten. Vi lyckas producera högkvalitativa chips effektivt tack vare en stark teamkänsla, där alla medarbetare gör skillnad och ständigt kan utvecklas”

Hanna Åhsberg

Platschef i Laholm

Några frågor till vår chipsmästare

Hussein är en av våra chipsmästare och här svarar han på några frågor om sitt arbete.

Vad gör egentligen en chipsmästare?

En chipsmästare ansvarar för hela processen från odlaren och fram till färdig produkt. Mästaren ansvarar för potatiskvaliteten, tider och temperaturer i fritöserna, sorteringsmaskiner, kryddmängd och själva förpackningsmomentet (rätt vikt, rätt påse och rätt märkning).

Hur blir man chipsmästare och vad behöver man för utbildning?

För att bli chipsmästare krävs mycket kunskap om potatis och potatisens egenskaper. Egenskaperna varierar mycket under året så man kan aldrig göra exakt likadant vid varje batch som produceras. Därav är det mycket hantverkskunskap som ligger till grund för våra chips.
Utöver det måste man förstå hela processen med oljetemperaturer, tider, kryddmängder osv. Det bästa är om man får mycket tid med en redan erfaren chipsmästare. Man måste vara noggrann med de små detaljerna. Maskinteknik, kunskap och livsmedelserfarenhet är nödvändigt men framförallt är passionen för snacks det viktigaste.

Vad är det bästa med att vara chipsmästare?

Det bästa med att vara chipsmästare är när man utifrån en enkel potatis lyckats att skapa ett fantastiskt krispigt och gott chips.

Äter ni mycket chips?

Vi chipsmästare äter väldigt mycket chips. Vi provsmakar flera gånger under produktionen för att säkerställa att chipsen möter våra kvalitetskrav.

Vilka är dina absoluta favoritchips?

Min absoluta favorit är Gårdschips Parmesan.

Vad har du för tips till någon som vill bli chipsmästare?

För att bli en bra chipsmästare krävs det att du gillar chips och även att du har ett stort intresse för produktion och livsmedel. Och sen att du har turen att lära dig från någon redan duktig chipsmästare. Och du måste även ha ett känsligt ”smaksinne” det är faktiskt en nödvändighet. Du måste säkerställa smak och kvalitet på varje Gårdschips som produceras under ditt ansvar.

 

”För mig är det viktigt att en positiv attityd genomsyrar hela verksamheten. Vi lyckas producera högkvalitativa chips effektivt tack vare en stark teamkänsla, där alla medarbetare gör skillnad och ständigt kan utvecklas”

Hanna Åhsberg

Platschef och Chipsmästare

Gott hantverk från Laholm

Varje chips ska smaka bra. Därför är vi extra omsorgsfulla med detaljerna. Så här förvandlas prima potatis till krispiga chips.

1

Vår närodlade potatis tvättas och borstas noggrant.
Vi skivar den tunt. Skalet behåller vi på.

2

Vi friterar alltid potatisen i små omgångar.
Efter 4-5 minuter i den öppna fritösen är chipsen klara.

3

Sist men inte minst kryddar vi rikligt och saltar med känsla. Hoppas det ska smaka!

Tillverkning i Laholm

Gårdschips produceras och tillverkas helt och hållet från Laholm, där vi noggrant har valt ut närodlad potatis från lokala gårdar. Det hela kallar vi för "Halländskt hantverk" där vi kombinerar närodlad svensk potatis med smaker från hela världen.

Svensk potatis

Svenskpressad rapsolja

Halländskt hantverk

Fossilfri produktion

Vi vill bidra till att hålla ner vårt klimatavtryck och har idag 100% fossilfri produktion och använder grön el i vår anläggning.