Eriksgård

Mikael Schönbeck är uppvuxen i Halland och har spenderat hela sitt liv här. Morfar ägde en gård, och några hundra meter bort ägde farfar en annan. Mikael föddes “någonstans mittemellan”. 1981, när han gick i åttonde klass, tog Mikael över farfars gård tillsammans med sin pappa.

Mikael menar att det krävs ett intresse för att odla bra potatis. Nya maskiner och ny teknik är också intressant när man ser att det förbättrar kvaliteten. ”Du måste följa med och se att potatisen växer som den ska. Den går att påverka med olika näringsämnen, och det gäller att skapa en bra balans för att lyckas. Det gör potatisen mer arbetskrävande än många andra grödor”.

Förutom odlingen gillar han att meka i verkstaden. Just nu har han en gammal Volvo Amazon som ska rustas upp. Annars brukar han passa på att spendera tid med sin familj. Favoritchips? Crème Fraiche & Peppar. Mikael tycker det är kul när de får hem en påse med hans namn på, men vill inte påstå att det skulle smaka godare då än någon annan gång. “Det har till och med varit folk som varit i Danmark och sett mitt namn på påsen, då hoppar man ju högt!”.

Eriksgård

  • Anor från 1800-talet. I familjens ägo sedan Mikaels farfar köpte den 1936.
  • Mikael är gift, har tre barn, hund, katt och guldfiskar.

Produktion

  • Potatis, maltkorn, höstvete, vårvete och konservärtor
  • För Gårdschips: Arsenal och Destiny
Eriksgård
Eriksgård
Eriksgård